Inspiratie

Iedere keer als ik achter de laptop kruip om een blog te schrijven, neigt mijn hoofd te blokkeren. Vooral zo’n eerste blog is natuurlijk een ding. Welk onderwerp kies ik? (eentje uit de lijst die al klaar ligt of iets nieuws?) Wat is goed genoeg? Interessant genoeg?

Schrijven voor jezelf blijft altijd anders dan schrijven voor een ander. Waar ik bij een geschreven tekst al snel zie wat lekker loopt en wat niet en ik enthousiast vertellingen vang in geschreven woorden, is het vaak moeilijker mijn eigen verhaal in woorden te vangen. Zeker als het gaat om mijn eigen ‘zakelijke’ teksten die in mijn hoofd aan allerlei onbenoemde standaarden moeten voldoen. En hoe gaat een blog ooit aan standaarden voldoen die je niet vaststelt?

Creatieve schrijfsels schrijven, voelt vaak als loslaten. Mijn vingers over de toetsen laten ratelen of met een pen in de hand beginnen met bewegen. Het maakt niet uit wat er komt te staan. Ik kijk later wel terug of er iets moois in te vinden is, waar de verhalen zich bevinden in de geschreven woorden. En vaak vind ik een verhaal, verstopt tussen de woorden. Een verhaal dat aan het licht komt dankzij soms maar enkele zinnen.

‘Maar zo los kan ik toch niet een blog voor mijn website schrijven?’ fluistert mijn kritische stem. ‘Dat moet meer gestructureerd.’ Of: ‘Ik moet wachten op inspiratie voor een goed stuk.’ Maar inspiratie ligt over het algemeen niet verscholen in het staren naar een witte pagina. Inspiratie bevindt zich in beweging, ervaring en onverwachte gedachten. In loslaten, zo te zeggen. Niet in het afdwingen van zinnige gedachten, maar in een open blik werpen op alle gedachten die al door mijn hoofd mijmeren. Zien wat er is en dat laten stromen. Onverwachte gedachten duiken immers op als je ze niet verwacht.

Dat klinkt misschien zweverig (of misschien ook niet), maar zo kan het zomaar dat er na het loslaten van ‘moeten’ er opeens een blog over inspiratie op mijn website staat. 

Welke onverwachte verhalen dwalen er in jouw hoofd rond? Ben jij klaar om ze de wereld in te sturen? Wil je hulp jouw verhalen vrij te laten? Stuur mij dan een berichtje!