If you want to know me, then you must know my story, for my story defines who I am. And if I want to know myself, to gain insight into the meaning of my own life, then I, too, must come to know my own story.’ 

(The stories we live by – Dan P. McAdams )

In het kort

  • Tekstschrijver & Redacteur: jouw verhaal naar een aantrekkelijke tekst
  • Storytelling: op zoek naar het verhaal achter de dagelijkse woorden
  • Rite de passage verhalen: speciale momenten en herinneringen vastgelegd
  • Schrijf inspiratiesessies: zelf aan de slag

Tekstschrijver & Redacteur

Is schrijven voor jou vooral frustratie? Krijg je maar niet op papier wat je wilt zeggen? Lezen je lezers andere dingen dan je bedoelt? Of ben je op zoek naar een kritische meelezer? Ik ben er voor je! Met veel plezier denk en schrijf ik met je mee over jouw (ondernemings)verhaal, de teksten op je website, blogs of organisatie-teksten. Ook schrijf ik artikelen en essays en neem ik interviews af.

Grofweg werk ik op drie manieren:

jij vertelt, ik schrijf
Door middel van een interview verzamel ik je wensen en de informatie die jij wilt delen. Daarmee ga ik aan de slag! De tekst(en) krijg je dan natuurlijk eerst zelf te zien en we lopen ze samen door om te kijken waar aanscherping nodig is. Het is belangrijk dat de tekst voelt als jouw verhaal en dat je je herkent in de woorden.

Heb je een podcast gemaakt die je graag vertaald ziet naar schrift? Ik schrijf jouw podcast graag om naar een goedlopende blog.

Jij schrijft, ik redigeer
Je hebt zelf je teksten geschreven, maar wilt graag een kritische meelezer. Ook daar kan ik je bij helpen! Ik kijk met een scherp oog naar de opbouw, toon en het taalgebruik van je tekst en stel kritische vragen om je te helpen je verhaal in de beste vorm de wereld in te helpen.

We schrijven samen
Door middel van interviews en oefeningen gaan we samen aan de slag met jouw verhaal. We kijken samen wat jij nodig hebt om je verhaal goed op papier te krijgen, wat je wilt belichten en hoe dat het beste overkomt. Je krijgt verschillende hulpmiddelen om je verhaal op papier te krijgen, ik stel vragen die je verder brengen en lees kritisch mee. We zorgen dat jij handvatten hebt om je verhaal op papier te zetten en als het nodig is schrijf ik stukken met je mee.

Storytelling

Verhalen zijn overal. We gebruiken verhalen om elkaar te begrijpen, verbinding met elkaar te maken of juist afstand te creëren. We zetten verhalen in om dingen uit te leggen, op te voeden, kennis en cultuur over te dragen en zingeving te creëren. We maken verhalen en we leven verhalen.

Voor het zoeken en schrijven van verhalen ben je bij mij aan het goede adres. Maar waarom zou je een verhaal zoeken? Mogelijk:

  • wil je een project op een betekenisvolle manier in beeld brengen of narratief evalueren
  • ben je als organisatie in transitie en wil je verhalen vangen over het proces waar jullie doorgaan. Wat ervaren mensen binnen je bedrijf? Komt het verhaal op de werkvloer overeen met het verhaal van het management?
  • wil je je organisatieverhaal/ondernemersverhaal vertellen. Waar staan jullie voor? Wat wil je de wereld brengen en waarom?
  • is er iets te vieren of te herdenken, een jubileum, een afscheid, een verwelkoming, een overdracht

    Of misschien heb jij wel een ander mooi idee!

Rite de passage verhalen: woorden bij Speciale momenten

Dit hoekje op deze site is voor heel bijzondere verhalen. Rites de passage, oftewel overgangsrituelen, zijn binnen de culturele antropologie een belangrijk concept. Het leven en de samenleving zitten vol met overgangsmomenten. Sommige overgangsmomenten vieren we vol passie, anderen laten we (bewust of onbewust) geruislozer voorbij gaan. Een overgangsmoment kan leuk zijn, maar ook spannend en zoeken. Je moet je opnieuw verhouden tot het leven en je omgeving, je vormt je in een nieuwe rol of slaat een nieuw (onbekend) pad in. Overgangen werken ook lang niet altijd als een lichtknop: je stapt niet in een keer plotsklaps van de oude naar de nieuwe situatie. Vaak is er een overgangsperiode, een liminale fase, waarbij mensen zich vaak zoekend voelen. Ze bevinden zich in een veld van niet-weten.

Rituelen helpen de mens bewegen door verandering. Ze kunnen structuur, reflectie, betekenis en berusting geven. Bij sommige overgangsfases kennen we hele duidelijke rituelen (denk bijvoorbeeld aan huwelijken, de dood, verjaardagen), bij andere momenten hebben we (nog) geen bekende culturele of persoonlijke rituelen. Naast cultureel overgedragen rituelen zie je dat mensen ook steeds meer zoeken naar persoonlijke rituelen passend bij hun eigen situatie en bij hun eigen vorm van zingeving.

Overgangsmomenten vastleggen in verhalen kan een mooie manier zijn om er betekenis aan te geven. Misschien wil je al terugkijkend woorden geven aan een speciaal moment of herinnering, of misschien zit je nog midden in een overgangsfase en wil je samen werken aan je verhaal om de overgang meer te laten landen in jezelf. Het kan heel krachtig zijn om overgangsverhalen op schrift bewaren en terug kunnen lezen of misschien wil je het verhaal op een andere manier koppelen aan je eigen ritueel.

Bij rites de passage verhalen kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • bevallingsverhaal/de overgang van vrouw naar moeder
  • huwelijk of liefdesverhaal
  • afscheidsverhaal (van een mens, dier of plek)

Hoe het werkt: Jij vertelt je verhaal, we nemen alle tijd, en ik vertaal jouw woorden naar een geschreven verhaal. Misschien wil je zo precies mogelijk vastleggen wat er is gebeurd, misschien heb je meer behoefte aan een poëtisch vangsel van jouw woorden. Samen kijken welke vorm past bij jouw ervaring en behoefte. Het is belangrijk dat het jouw verhaal is.

Schrijf inspiratiesessies

Binnenkort meer!